Sikamini.com

het beste vuurwerk blog van Nederland

25 Interessante feiten over vuurwerk

 

 1. De oudste documentatie van vuurwerk komt uit het 7e-eeuwse China. Het is meer dan 2000 jaar geleden uitgevonden in China.
 2. China is de grootste fabrikant en exporteur van vuurwerk ter wereld. 90% van al het vuurwerk komt hier vandaan.
 3. In 1240 leerden de Arabieren buskruit kennen. Een Syriër, genaamd Hasan al-Rammah, schreef over vuurwerk waarbij hij termen gebruikte die suggereerden dat hij zijn kennis uit Chinese bron had vernomen.
 4. Het eerste vastgelegde vuurwerk in Engeland was tijdens de bruiloft van Koning Henry VII in 1486.
 5. Wanneer je over vuurwerk droomt betekent dit dat je graag in het middelpunt van de belangstelling staat en anderen laat zien wat je kan. Het symboliseert ook enthousiasme en opwinding.
 6. Vuurwerk werd gebruikt voor vele festiviteiten, om boze geesten af te weren en voorspoed te vergroten.
 7. Het grootste chocolade vuurwerk was 3 meter hoog en 1,5 meter in diameter en bevatte 60 kg Zwitserse Cailler chocolade. Het vuurwerk werd vertoond in Zurich op Oudjaarsavond in 2002.
 8. Vuurwerk is niet leuk voor dieren. Houd honden en katten altijd binnen wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Blijf rustig en zorg ervoor dat ze een verstopplek hebben.
 9. De grootste vuurwerkgelegenheid in het Verenigd Koninkrijk is Guy Fawkes Night (5 November). Hier wordt het falen van het Buskruitplot op 5 November 1605 gevierd toen er een poging gedaan werd om Koning James I te doodden in het Parlementsgebouw.
 10. De grootste vuurpijl ter wereld weegt 13 kg en is gemaakt en afgestoken in Portugal in 2010.
 11. Koningin Elizabeth was zo gefascineerd door vuurwerk dat zij de eervolle titel “Fire Master van Engeland” creëerde voor degene die het beste vuurwerk maakte.
 12. Het Japanse woord voor vuurwerk is ‘hanabi’ dat ‘vuurbloem’ betekent.
 13. Amédée-François Frézier publiceerde een “Scriptie Over Vuurwerk” in 1706, waarin hij het recreatieve en ceremoniële gebruik van vuurwerk beschreef. Het boek werd een standaard tekst voor vuurwerkmakers.
 14. Een vuurpijl kan snelheden van 150m/u bereiken en de huls kan wel 200 meter hoog komen.
 15. Een sterretje brandt op een temperatuur die 15 keer zo hoog is als het kookpunt van water. Drie sterretjes samen genereren evenveel warmte als een soldeerlamp. Wanneer je sterretje uitgaat kun je hem het beste in een emmer water steken.
 16. Frankrijk gebruikt vuurwerk tijdens de viering van Bastille Dag en viert dan de bestorming van de gevangenis van Bastille.
 17. Het record voor de grootste vuurwerkshow bestond uit 66.326 soorten vuurwerk en werd bereikt in Portugal in 2006.
 18. Statische elektriciteit in synthetische kleding kan rotjes laten ontploffen. Mensen die rotjes maken dragen alleen katoenen kleding terwijl ze dit doen.
 19. Italië was het eerste Europese land dat experimenteerde met en meester werd in vuurwerk. Ze waren de eerste die hulzen gebruikten voor rotjes zodat ze in kanonnen geladen konden worden en de lucht in geschoten konden worden.
 20. De helft van alle vuurwerkongelukken komen voor onder kinderen onder de 16 jaar. een kwart van de ongelukken bestaat uit oogletsel, dit komt doordat nog steeds niet iedereen een vuurwerkbril draagt tijdens het afsteken van vuurwerk.
 21. Het grootste jaarlijkse vuurwerkshow evenement in Europa is het Internationaal Festival concert en wordt gehouden in Edinburgh in Schotland. Hier worden miljoenen soorten vuurwerk binnen een uur afgestoken.
 22. In het begin was vuurwerk alleen oranje en wit. In de Middeleeuwen werden er nieuwe kleuren gemaakt door verschillende zouten toe te voegen. De kleur die het moeilijkste te maken is, is blauw.
 23. Sterretjes kunnen gebruikt worden om grappige foto’s te maken. Alles dat je daarvoor nodig hebt is een compleet donkere omgeving, een sterretje om mee te tekenen en een camera met een lange sluitertijd.
 24. Een record brekende 56.000 vuurpijlen werden simultaan afgestoken in een spectaculaire opening van de Plymouth, VK Vuurwerk Kampioenschappen door Wetenschapper Roy Lowry.
 25. In 1966 werden de feestelijkheden tijdens Oud & Nieuw in Hong Kong gemarkeerd door een sliert rotjes die 22 uur lang doorging.

 

Updated: 2 mei 2016 — 16:15

Geef een reactie

Sikamini.com © 2016 Frontier Theme