Sikamini.com

het beste vuurwerk blog van Nederland

De regels omtrent vuurwerk

Algemene regels in verband met vuurwerk

Tijdens oudejaarsavond wordt er zoals de traditie voorschrijft vuurwerk afgestoken. Het is een oude traditie die vooral door jongeren in stand wordt gehouden. Deze traditie verloopt niet altijd geheel risicoloos. Het afsteken van vuurwerk kan gevaarlijk zijn wanneer het niet correct wordt uitgevoerd. Gemeenten en steden hebben daarbovenop nog eens regels afgesproken om overlast van vuurwerk te minimaliseren. Daarnaast zijn er ook regels die de inkoop, verkoop en opslaan van vuurwerk aan banden legt.

Vuurwerk aankopen

Wilt u graag wat vuurwerk aankopen voor met oud op nieuw af te steken? Dit kan u veilig vuurwerkenkel tijdens de laatste 3 dagen van de maand december. Tevens moet u ook minimaal 12 jaar oud zijn. Voor zwaarder vuurwerk kan het zijn dat u zelfs minimaal 16 of 18 jaar oud moet zijn. Wanneer u niet zeker bent of u een bepaald type vuurwerk wel mag kopen, dan kan u de minimale leeftijd altijd terugvinden op de verpakking. Het maximumgewicht voor de aankoop van vuurwerk is 25 kilo, dit enkel bij erkende vuurwerkwinkels met een vergunning. Vuurwerk aangekocht bij andere instanties is illegaal en ten strengste verboden. Vaak is dit nagemaakt vuurwerk van een zeer slechte kwaliteit. Illegaal vuurwerk kan zeer gevaarlijk zijn en daarom raden we het u ook ten stelligste af.

Vuurwerk verkopen

Het verkopen van vuurwerk mag dan ook alleen binnen de toegestane periode voor oudejaarsavond. Let ook op dat de regels per gemeente verschillen. Vraag goed na of u in uw eigen gemeente vuurwerk mag afsteken. U mag geen onwettig vuurwerk verkopen, dit is strafbaar.

Vuurwerk afsteken

Als particulier moet u zich ook aan enkele regels houden bij het afsteken van vuurwerk. U mag enkel vuurwerk afsteken op 31 december vanaf 18 uur tot en met 1 januari 2 uur. Als tweede eis moet u aan de minimale leeftijd voldoen. Let op dat deze leeftijd kan verschillen per type vuurwerk. Wanneer u zich niet houdt aan deze regels, dan kan u een boete ontvangen en kan men eventueel het vuurwerk in beslag nemen.

Vuurwerk opslaan

Het opslaan van vuurwerk is gebonden aan strenge regels welke zijn opgelegd door de overheid. U moet ten eerste een vergunning gaan aanvragen bij de gemeente of provincie. Bij een vergunning van u gemeente mag u tot 10.000 kilo vuurwerk opslaan. Maar weet u ook een vergunning van de provincie te verkrijgen, dan moet u zich niet houden aan de restrictie van 10.000 kilo. Het vuurwerk zelf moet in speciaal voorziene locaties opgeslagen worden. Deze locaties moeten voldoen aan de wettelijke veiligheidsregels.

Updated: 8 februari 2016 — 23:50

Geef een reactie

Sikamini.com © 2016 Frontier Theme